fbpx

תורמים פרטיים

מלאכת גיוס הכספים של העמותות וארגונים ללא מטרות רווח היא אף לא פשוטה. מדובר בעבודה רפטטיבית שיש לבצע באופן שוטף כדי שעמותות כאלו יוכלו להמשיך ולקיים את פעילותן. נדמה כי התחרות על מקורות המימון היא עצומה, כאשר על כל הזדמנות שועטים במקביל עשרות ארגונים שונים. מתוך כך פונים מדי שנה לקולות קוראים ממשלתיים ולקרנות הפילנתרופיות (עליהן נרחיב עוד בכמה מילים בהמשך) מגייסי כספים רבים, ונראה שרבים נוטים להתעלם מהאפשרות של תמיכה כספית דרך תורמים פרטיים. אנו רוצים לגעת כעת בכל הנקודות והדגשים החשובים בנושא הזה.

מי הם התורמים הפרטיים?

אז מי הם בעצם אותם תורמים פרטיים? אנחנו יכולים לראות בכל העולם נדבנים אשר הקימו קרנות וגופים שונים מאוגדים ומסודרים באמצעותם הם מחלקים את התרומות שלהם לעמותות השונות. בניגוד אליהם, תורמים פרטיים הם בעלי ההון שלא עומדים בראש של ארגון מסודר כלשהו, אלא תורמים מכספם באופן פרטי, בין אם כדרך קבע ובין אם באופן חד פעמי. הם גם נחשבים חברים במגזר השלישי.
ניתן למצוא תורמים פרטיים גם בארץ וגם בחו"ל, אך חשוב להבין כי מבחינה תפיסתית קיים הבדל די מהותי בין השניים. תרומות שבוחרים להעניק תורמים פרטיים מישראל עדיין נתפסות במידה רבה כמעשה צדקה שמוערך מאוד ע"י המדינה ברמה שהתורמים יזוכאו ממס הכנסה לאותה שנה (סעיף 46), ולרוב מדובר במענקים חד פעמיים שעוברים לעמותות וארגונים שונים שמטרתם לתמוך באוכלוסיות המוחלשות בישראל או לתרום להשגת מטרה חברתית כלשהי. לעומת זאת, תורמים פרטיים מחו"ל (לרוב מדובר ביהודים שרוצים לחזק את המפעל הציוני ואת הקשרים בין הקהילות בתפוצות לארץ) פועלים לרוב מתוך רצון לשינוי מקיף יותר, ולעיתים מאמצים לחיקם קהילות שלמות הנזקקות לסיוע במישורים שונים. לצד התרומה הכספית, הם גם פועלים ליצירת מעטפת סוציאלית ותמיכה חברתית מלאה בדרכים שונות.

ההבדל בין תורמים פרטיים לקרנות פילנתרופיות

חשוב לדעת כי קרנות פילנתרופיות הוא מושג רחב למדי המאגד תחתיו את כל הגופים שהוקמו במטרה להעניק כספים למימון וסבסוד פרויקטים שאינם ממומנים על ידי המדינה. אלו יכולות להיות קרנות שהוקמו על ידי משפחות ואנשים פרטיים, כדוגמת קרן הצדקה של משפחתו של ביל גייטס, או קרנות שהוקמו על ידי ארגונים וחברות מסחריות וזהו למעשה ההבדל בין קרנות פרטיות לקרנות ציבוריות או קהילתיות. כמו כן ניתן לחלק קרנות פילנתרופיות לשלושה סוגים עיקריים: קרנות תפעוליות שלא רק מספקות את מקורות המימון אלא מתפעלות את הפרויקטים השונים למען הקהילה בעצמם, קרנות לחלוקת מענקים שעוסקות אך ורק במתן כספים וקרנות משולבות המחלקות מענקים ומתפעלות במקביל פרויקטים קהילתיים בעצמן.
מנגד, תורמים פרטיים הינם כאמור אנשים פרטיים המחלקים את המענקים שלא במסגרת קרן או ארגון מכל סוג שהוא. זהו ההבדל המהותי בין השניים וכאשר תורם פרטי מחליט להעביר את הפעילות שלו למסגרת מסודרת, היא תחשב לקרן פילנתרופית.

מה עדיף – תורמים פרטיים או קרנות פילנתרופיות?

התשובה לשאלה הזו עשויה להיות מעט מבלבלת, מפני שלא נכון לומר כי יש דרך אחת מתאימה בלבד לגיוס כספים לעמותות. כל מי שעסק בתחום בעבר יודע שיש "לירות לכל הכיוונים" ולנסות לגייס מקורות בדרכים שונות כדי להשיג בסופו של דבר את הסכומים הנדרשים. עם זאת, בהחלט ניתן לנסות ולהבין איזו דרך תתאים לאיזה סוג של עמותה. למשל, עמותות מוכרות עם פעילות ענפה ויחסי ציבור מוצלחים הן בעלות סיכוי גבוה יותר לקבל את התמיכה של הקרנות מתוך השם שצברו והרצון של קרנות להיקשר בפעילותן של עמותות מצליחות ופופולריות בישראל. מנגד אלו הן דווקא העמותות שככל הנראה לא יזכו לתמיכה מתורמים פרטיים, משום שהם מעוניינים לייצר שינוי ודווקא בגלל זה אולי יבחרו לתמוך בעמותה בחיתוליה, בה גם יוכלו לייצר השפעה נוספת מעבר לתמיכה הכספית.

איך למצוא תורמים פרטיים?

המשימה של איתור תורמים פרטיים היא לא תמיד פשוטה, אך מרגע שמצליחים לאתר תורם כזה, ובאם מדובר בתורם אמיד ומגויס, זה בדרך כלל צינור חמצן משמעותי שדוחף קדימה את פעילות העמותה. הנה כמה רעיונות לגיוס דרך תורמים פרטיים:

  • פנייה ישירה: אפשרות ראשונה היא לפנות ישירות אל אותם התורמים, שהם בדרך כלל אנשי עסקים מוכרים, שחלקם גם ידועים בהירתמות שלהם לטובת מטרות חברתיות. מומלץ לנסח מייל מסודר, לצרף מידע ברור על פעילות העמותה ולהוסיף פנייה אישית. ניתן כמובן גם להיפגש פנים אל פנים ולבצע את הדברים באופן אישי.
  • פנייה דרך גורמים בקהילה: עמותות הן מטבען ארגונים חברתיים וקהילתיים, ולרוב חברים בקהילה הם כאלו המקושרים כך או אחרת לאנשי עסקים שעשויים לתרום מכספם לפעילות העמותה.
  • פרסום: מומלץ לפרסם את פעילות העמותה שלכם בדרכים שונות, ולקרוא לציבור הרחב להתגייס ולתרום מכספם. הפרסומים הללו מגיעים פעמים רבות אל אותם התורמים הפרטיים שחלקם מחפשים מטרות חשובות לתרומה.

לסיכום

סיוע כספי של תורמים פרטיים זו אפשרות בהחלט מצוינת לסוגים שונים של עמותות וארגונים. אם זהו אפיק שאתם עדיין לא נעזרים בו, אנו ממליצים בחום להבין בדיוק את המשמעות של הדבר ולמצוא את הדרך לפנות אל התורמים הפרטיים שאולי יהיו ההבדל המשמעותי שייתן לכם את המשאבים להשיג את המטרות שלכם ולבצע שינוי מהותי בקרב החברה בישראל.

HEB Start-Today

פלטפורמה חדשנית וידידותית החושפת אתכם לאלפי מקורות מימון איכותיים המעודכנים בזמן אמת, ולכלי ניהול ייעודים וקלים לתפעול.

HEB Start-Today

פלטפורמה ייחודית לאיתור, הגשה, ובקרה של קולות קוראים ותמיכות ממשלתיות. וניהול כלל התהליכים והמשימות במקום אחד.

קביעת פגישת הדגמה